İLKOKUL Haberler
Küçük Filozoflar İle Felsefe Atölyesi
08 Kasım 2019

Düşünmek, herhangi bir bilgiye ulaşmanın ilk adımıdır. Oysa düşünme yetisi insanda kendiliğinden gelişme göstermez; bu yetinin işlenmesi ve açığa çıkartılması gerekir. Araştırıcı ve sorgulayıcı bir zihne sahip olmak herhangi bir bilgiye sahip olmaktan çok daha önemlidir.

Bu düşünceden yola çıkarak oluşturduğumuz projemizde öğrencilerimizle birlikte felsefe eğitiminin temellerini atmaya çalışıyoruz.

Okulumuzda öğrencilerimize 3.sınıf seviyesinden itibaren  “Küçük Filozoflar İle Felsefe Dersi”  atölye çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Yapılan atölye çalışmalarının amacı, felsefe dersi ya da felsefe içeriği öğretmek değildir. “Çocuklar İçin Felsefe” yöntemini kullanarak zamanın şartlarına bağlı olarak eğitim ve öğretimi geliştirme çabasıdır. Onları ezberci eğitim ve öğretim kültüründen kurtulmuş, düşünen, üreten bireyler olarak yetiştirmektir. Neleri düşünecekleri yerine nasıl düşüneceklerini fark ettirmektir. Bu yöntemi yaşamın her alanında kullanabiliriz.

Küçük filozoflar ile felsefe dersi atölye çalışmalarında, öğrencilerimiz soruşturma çemberi adı verilen bir düzende otururlar. Uygulayıcı öğretmenin sunduğu uyaranlara bağlı olarak, kendi görüş ve düşüncelerini ifade ederler. Onların bu çalışmalarda kendi başına tartışmaları ve böylece düşünme becerilerini topluluk içinde uygulayabilmeleri sağlanır.