SİZİ BİZ ARAYALIM
X
icon

SİZİ BİZ ARAYALIM




LİSE Haberler
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Satranç Turnuvası
24 Ekim 2022

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir. Bu oyun satranç tahtası denilen 8×8'lik kare bir alan üzerinde 32 adet satranç taşıyla oynanır. Toplam 64 karenin yarısı siyah, yarısı beyaz renklerden oluşur. Taraflar beyaz ve siyah renkli taşları alır, her oyuncunun bir seferde bir hamle yapmasıyla oyun gelişir. Oyunun başında beyaz ve siyahların 16 taşı bulunur. Bunlar bir şah, bir vezir, iki kale, iki fil, iki at ve sekiz piyondan oluşur. Oyunun amacı karşı tarafın şahını mat etmektir.

M.Ö. 2000'li yıllarda satrancın oynandığına dair bulgular Mısır'da piramitlerdeki kabartmalarda vardır. Satranç, M.S. 6. yüzyılda Hindistan'da ortaya çıktı. M.S. 10. yüzyıla gelindiğinde tüm Asya'ya, Ortadoğu ve Avrupa'ya yayılmıştı. 15. yüzyıldan itibaren Avrupa'da soylular arasında çok popüler bir oyun haline geldiğinden "kraliyet oyunu" olarak anılmaya başlandı. Kurallar ve dizilişler zaman içerisinde çeşitli değişiklikler gösterdi ve 19. yüzyılda bugünkü standart halini aldı. 20. yüzyıl Avrupa’sında toplumun entelektüel üst tabakaları arasında yayıldı ve dünyanın en popüler oyunlarından biri haline geldi.

Satranç oynamanın zekâyı geliştiren bir etkisi var mıdır? Satranç oynayan yetişkinler ve çocuklar diğer bireylere göre matematik ve fen alanında daha başarılı olur mu? Eğer öyle ise buna etken olan şey gerçekten satranç mı?

Satranç oyunu esnasında, çalışan hafıza, akıcı zeka, dikkat, konsantrasyon, uzamsal konumlandırma, üst bilişsel beceriler gibi birtakım bilişsel beceriler ile bireyin bu süreçleri etkin olarak kullanabilme yeterlilikleri gelişiyor.

Satranç sürekli olarak rakibin yapabileceği olası hamleleri hesaplayarak ona karşı en iyi hamlemizi bulabilmek üzere tasarlanmış bir zekâ oyunudur. Kısaca satrancı beynin sporu olarak adlandırabiliriz.

Başkent Okulları Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Satranç Turnuvası 24 Ekim tarihinde büyük bir heyecanla başladı. Başkent ailesi olarak turnuvaya katılan tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.

PAYLAŞ:
X