“Karın yağdığını görünce
Kar tutan toprağı anlayacaksın
Toprakta bir karış karı görünce
Kar içinde yanan karı anlayacaksın”
(…)
Sezai Karakoç, Türkçenin asırlar içinden süzülüp gelen sesine ve ince duyarlılığına bağlı kalan bir şairdir. İkinci yeni akımının içinde sayılmasına rağmen bu kuşaktan farklı özellikler gösterir.
Karakoç, Türk şiir geleneğini iyi bilen bir şairdir ve modern dünyadaki insan-şair anlayışını zor koşullarda bir pusula gibi kullanmayı başarır. İslâmiyet ve mistisizmi şiirlerinde hareket noktası olarak belirler. Şiirlerinde dayandığı temel noktaların bir derinliği ve kültürel kodları vardır. Bu da onun şiirini daha da gizemli kılar.
“Aslında yeni olmak, eskinin sırrını bulmaktır çünkü o eski; bir nevi ölmezlik kazanmıştır. Şair de zaten ölmezlik sırrının peşindedir.” der şair.
“Ayın Şairi” etkinliğimizde bu ay panolarımızın rengi ve sınıflarımızın sesi Sezai Karakoç oldu.29 Aralık Çarşamba günü öğle arası okul lobisinde Başkentli idareciler, öğretmenler, öğrenciler ve okul personeli Sezai Karakoç şiirlerinin dinletisi için bir araya geldi. Şairin unutulmaz şiirleri seslendirildi ve şiirin büyülü sesi Başkent koridorlarında yankılandı.
Bir sonraki “Ayın Şairi” etkinliğinde görüşmek üzere…