Piyano, geçmişten günümüze müzik dünyasındaki en asil ve en güzel enstrümanlardan biri olarak bilinir. Yapısı itibari ile tuşlu ve vurmalı çalgılar ailesinde yer alır ve caz müzikle klasik müziğin en bilindik müzik aletlerinden biridir.
Piyano isminin anlamı, İtalyancada “Piano’’ kelimesinden gelmekte ve hafif anlamını taşımaktadır. Bu isim ise 1711 yıllarında ilk piyano icadını ve tasarımını yapan Bartolomeo Cristofori’nin ilk icadına koyduğu isim olan ‘Pianoe forte’ isminden gelmektedir. Anlamı ise hafif ve kuvvetli olan demektir. Tuşlu çalgılar ailesinde yer alan piyanonun, üst bölümünde klavyesi yani tuşları bulunur, arka bölümünde de tuşlara bağlı olan yay ve çekiç mekanizması bulunur. Tuşlara bastığınız anda mekanizma içerisinde bulunan çekiçler tellere vurur ve böylelikle ses ortaya çıkar. Çekicin tellere vurması sebebi ile piyano, vurmalı çalgılar ailesinden de bilinmektedir. Piyanonun klavyesi siyah ve beyaz olarak iki renkten oluşmaktadır. Beyaz tuşlar piyanodan doğal sesler çıkmasını, siyah tuşlar ise bemol ve diyez seslerini çıkarmasını sağlamaktadır.
Piyano; solo performanslarda, eşliklerde ve bestecilikte oldukça sık kullanılabilen bir enstrüman çeşididir.
Özel Başkent Lisesi olarak gerçekleştirdiğimiz gelenekselleştirdiğimiz lobi konserimizde öğrencimiz Duygu Songurtekin, “EvgenyGrinko–Valse / Yiruma-River Flows in you / Evgeny Grinko-Jane Maryam / Yann Tiersen-La Dispute / Özdemir Erdoğan–Pervane” bestecileri ve eserlerine yer verdi. Lobi konserini Başkentli idareciler, öğretmenler, öğrenciler ve okul personeli ilgiyle dinledi ve piyanonun büyülü sesi Başkent koridorlarında yankılandı.