SİZİ BİZ ARAYALIM
X
icon

SİZİ BİZ ARAYALIM

LİSE Haberler
PAYLAŞMAYA DEĞER FİKİRLER “KRİPTOLOJİ”
29 Kasım 2024

Başkent Üniversitesi, Adana Özel Başkent Okulları, Edebiyat Bölümü, 29 Kasım 2024’te öğrencilerimizle okulumuz tiyatro salonunda  “Paylaşmaya Değer Fikirler” etkinliğini gerçekleştirmiştir.

İlgi duydukları alanlarla ilgili düşüncelerini özgürce dile getirmelerine olanak tanıyan PDF (Paylaşmaya Değer Fikirler) etkinliği, öğrencilerimize, araştırma, araştırdıklarını paylaşma yoluyla kendilerini gerçekleştirmeleri fırsatını vermektedir. Öğrencilerimiz tarafından büyük bir ilgi gören PDF çalışmasının konusu bu kez de “KRİPTOLOJİ” olmuştur.

FEN LİSESİ 10 FL A sınıfından A.TUNÇ AGAN, İPEK BUCAK ve CEMRE BAŞKAYA; 11 FL A sınıfından ELİF SU ÇİFTÇİOĞLU adlı öğrencilerimiz, “KRİPTOLOJİ/ ŞİFRELEME SİSTEMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ” başlıklı sunumlarını okulumuz tiyatro salonunda arkadaşlarıyla paylaşmışlardır.

Etkinlik, ELİF SU ÇİFTÇİOĞLU’nun giriş konuşmasıyla başlamıştır. Kriptolojinin ciltler dolusu bir araştırma gerektiren içeriğinin zenginliğinden söze giren ÇİFTÇİOĞLU, KRİPTOLOJİNİN bir matematik bilimi, algoritmalar üreten bir tür sistem olduğunu, bu nedenle hâlâ bu alanda pek çok çalışmalar yapıldığını kaydetmiştir. ÇİFTÇİOĞLU, bu konuyu seçmekteki amaçlarının bu alana duydukları merak olduğunu belirtmiştir. Kriptolojinin etkilerinin nerdeyse yaşamımıza giren tüm alanlarda görülmesinden de söz eden ÇİFTÇİOĞLU, insanlığın bu sistem sayesinde kendilerini güvende hissettiklerini de belirtmiştir.

A.TUNÇ AGAN da kriptolojinin sözlük anlamından, insanlığın neden şifrelemeyle bu kadar ilgili olduğundan, bu alana giren kavramlardan söz etmiş; bu konuda bilgilendirme yapmıştır. Şifre çözücülerin de bu alanın gelişmesiyle ortaya çıktığını, en ilkel dönemlerden beri kriptograflarla kriptanalizlerin mücadelesini örnekleyerek bu alanın hâlâ dünyanın ilgisini çeken en önemli alan olduğu vurgusunu yapmıştır.

               İPEK BUCAK da kriptolojinin M.Ö. dönemlere kadar uzandığından söz ederek, bu dönemdeki en ilkel örneklerden özellikle SEZAR ŞİFRELEME YÖNTEMİ olarak anılan şifreleme sistemini analiz etmiş,  arkadaşlarına bu şifreleme yönteminden örnekler sunmuştur.

ELİF SU ÇİFFTÇİOĞLU da Vigenere Şifreleme Sistemi’nden, bu sistemin Sezar Şifreleme Yöntemi’ne göre daha karmaşık yapısından, daha zor çözüldüğünden söz etmiş; tarihsel bağlamda bu sistemlerin savaşların kaderini belirlediğinden söz etmiş,  Amerikan “İç Savaş”ında Kuzeylilerin bu şifreyi kırarak Güneyliler karşısında üstünlük kazandığını anlatmıştır.

A.TUNÇ AGAN kriptograflardan söz ederek özellikle “İkinci Dünya Savaşı”nın kaderini değiştiren ENİGMA makinesini, bu mekanik şifrelemenin genel özelliklerini, nasıl çalıştığını örnekleyerek anlatmıştır. Enigma cihazının neredeyse çözülmesi imkânsız gibi görünen gücüne karşılık İngilizlerin Bombe şifre kırıcı makinesini geliştirerek Almanları savaş sahnesinde yenilgiye uğrattıklarından söz etmiştir. Ayrıca Blockchain teknolojisinin artık neredeyse her işlemimizde şifreleme yöntemine başvurduğumuz günümüz koşullarında kullanıcıların, işlerini, bilgisayar ve internet ortamında nasıl kolaylaştırdığını da örneklerle anlatmıştır.

Ciddi bir araştırma ve özenli bir çalışmayla hazırlanmış sunumları görsellerle desteklenmiş, arkadaşlarının meraklı sorularıyla taçlanmış, bu sunum interaktif bir çalışma olarak başka araştırma ve düşüncelerin doğmasına katkı sağlamıştır.

PAYLAŞ:
X