ERGENLİK DÖNEMİNDE ÖZ ŞEFKAT VE DUYGUSAL ÖZERKLİK
Ergenlik dönemi, çocukluk ile yetişkin bir birey olma arasındaki bağlantıyı sağlamasından ötürü kritik bir gelişim dönemidir. Gelişimi hızla devam eden genç birey, bu süreçte sosyal rollerini ve duygusal bağımsızlığını kazanmaya başlayarak geleceğini planlama yolunda ilerler. Bu dönemde kimlik gelişimi ile birlikte kimlik karmaşası, özerklik, öz sevgi gibi sorunlar yaşamaya başlar. Özgüven, duygu düzenleme ve psikolojik sağlamlık gibi kavramlarla pozitif ilişkisi olan duygusal özerkliğiniz, ergenlik döneminde yaşadığınız problemlerle başa çıkabilmenize yardımcı olur. Duygusal özerklikle kişi kendi istek ve amaçlarını tanımlayarak benliğini inşa eder.
Bir duygu düzenleme tekniği olan öz-şefkatin, bireyin yaşamında etkin bir şekilde kullanılması kişinin yaşadığı problemlerle baş edebilmesine yardımcı olan bir başka yöntemdir. O halde öz şefkat nedir, bunu anlamaya çalışalım önce. Öz-şefkat, kişinin yaşanan olumsuz bir durumu, yaşamının bir parçası olarak görmesi ve acı veren her türlü duygu ve düşünceyi zarar verici hale gelmeden kontrol etmesidir. Bunu nasıl yaparız, sorusunun yanıtı çok basittir: kendimizi affederek. Bireyin kendisine nazik ve anlayışlı olması diye de yanıtlayabiliriz bu soruyu. Ergenlik döneminde öz anlayışı güçlü olan gençlerin yaşam doyumunun, mutluluk ve iyimserlik durumunun yüksek olduğu bilinmektedir. Öz şefkat uygulamaları ile kendiniz ile kurduğunuz ilişkiyi güçlendirebilir, bu sayede tüm insanlarla kurduğunuz ilişkileri daha verimli hale getirebilirsiniz. Öz şefkat ile tutumunuzu geliştirerek kalıcı davranış değişikliği sağlayabilirsiniz. Şefkatle var olanı kucaklayabilirsiniz.
Yaşam bize sunulmuş değerli bir armağandır. Armağanın keyfini çıkarın. Kendinizin farkına varın. Özel olduğunuzu ve değerli olduğunuzu hissedin. Sizi değerli kılan, yaşadıklarınızla kazandığınız duygu ve düşüncelerdir. Mutluluklarımız kadar acılarımız da bizi besler.
Yaşadıklarınıza da şefkatle yaklaşmayı öğrenin.
TUĞÇE LAÇİN